Sărbătoarea luminii – ce trebuie să faci de Paște
Una dintre cele mai importante sărbători pentru români, Paștele, simbolizează fericirea și speranța.
Tradiții, obiceiuri și superstiții autohtone sunt nenumărate – descoperiți-le! Învierea Domnului se sărbătorește în liniște, pace, armonie și bucurie alături de cei dragi, cu masa plină de bucate.
Se spune că noaptea de Paște este magică, cerurile se deschid, iar orice dorință este îndeplinită. Credincioșii merg la biserică, pentru a lua Lumina Sfântă, a asculta slujba și pentru a spune cu fericire, speranță și încredere „Hristos a Înviat”, „Adevărat a Înviat!”
Flacăra lumânării aprinse de la lumina adusă de preot simbolizează Învierea Domnului și se spune că este bine să fie adusă acasă (pe cât posibil, să rămână aprinsă pe tot drumul spre casă). Lumânarea se păstrează în casă până la următoarele sărbători pascale, pentru a fi aprinsă în caz de boală sau calamități.
Unul dintre cele mai importante și cunoscute obiceiuri este vopsirea ouălor. Culoarea preferată este roșu, deoarece se spune că Maica Domnului a așezat un coș cu ouă la pioarele Domnului, când era pe cruce, iar acestea s-au roșit de la Sângele Mântuitorului ce curgea peste ele.
În ultimul timp, totuși, s-a optat și pentru alte culori, pentru că ouăle vopsite sunt simbolul Domnului Iisus, care a părăsit mormântul și S-a întors la viață. Un alt fel de mâncare tradițional de Paște este mielul, ce simbolizează sacrificiul făcut de Iisus pentru a salva oamenii.
În dimineața primei zile de Paște, se tămâiază bucatele și, apoi, la fiecare masă se primește lingurița de Paște, ce conține vin și pâine sfințită.
În anumite zone ale țării, tot în această dimineață se merge cu alimente la biserică pentru a fi sfințite de preot înainte de a fi consumate. Pe vremuri, băieții îndrăgostiți ofereau un ou roșu fetei dragi în dimineața de Paște.
Fiecare zi de Paște ar trebui începută cu spălatul pe față cu apă dintr-un bol în care s-a pus un ou roșu și o monedă de argint sau de aur.
Cine se spală ultimul, ia și banii, și oul, care îi vor purta noroc tot anul.
Se spune că de Paște trebuie luate haine noi, ca un simbol al începuturilor, dar și al purificării trupului și sufletului.
Sărbători fericite!
Autor: Andreea Inea, publicat la data 20.04.2019
ÎNSCRIE-TE PENTRU A OBȚINE
10% WELCOME GIFT
LA ORICE COMANDĂ!