Ține cancerul la distanță cu orezul basmati – noua ta sursă de vitamine
Orezul basmati este un orez sănătos, provenit din culturi ecologice, având un gust ușor aromat și bob lung care se separă bine la preparare.
Acesta se găsește în două variante - alb și brun - și este considerat cel mai ușor de digerat. De asemenea, el are un indice glicemic mediu și o absorbție a glucidelor mai lentă decât a orezului alb.
Orezul basmati se gătește cel mai bine prin metoda absorbției:
- peste o măsură de orez se adaugă 2 măsuri și jumătate de apă rece și puțină sare;
- se lasă să fiarbă la foc mic timp de 15 minute, apoi se amestecă bine și se mai lasă să stea acoperit timp de 15 minute.
Astfel, orezul basmati rămâne pufos după fierbere, nu devine lipicios și are un aspect plăcut, fiind potrivit pentru prepararea pilafului, a salatelor sau pentru a fi servit ca garnitură alături de legume și carne.
Valori nutriționale pentru 100 grame orez basmati fiert
Calorii: 77
Proteine: 1.77
Lipide: 0
Carbohidrați: 16.88
Fibre: 2.66
Beneficiile consumului de orez basmati
̶ are o concentratie mare de vitamine și minerale (magneziu, mangan, seleniu, vitaminele B1, B2, B3, B6);
̶ are un index glicemic redus și poate fi consumat de persoanele diabetice, deoarece nu crește nivelul zahărului din sânge;
̶ este o sursă de vitamine B care susțin buna funcționare a inimii, a mușchilor;
̶ este bun în dietele de slăbire: datorită absorbției lente a glucidelor, senzația de sațietate se menține pentru mai mult timp; are un nivel mai ridicat de amiloză, un carbohidrat care nu este ușor de digerat (astfel, foamea apare mai târziu);
̶ nu conține gluten, ceea ce îl recomandă și celor care au intoleranță la această proteină;
̶ contribuie la prevenirea cancerului, fiind bogat în fibre insolubile, care îi oferă organismului protecție împotriva celulelor canceroase;
̶ protejează sistemul nervos și oferă beneficii sistemului de reproducere, datorită magneziului conținut, care, totodată, scade tensiunea arterială și frecvența migrenelor;
̶ conține fibre necesare pentru menținerea sănătății intestinelor și reducerea riscului de apariție a cancerului de colon;
̶ stimulează funcțiile creierului, datorită vitaminei B, necesară pentru defalcarea carbohidraților în glucoză.
Autor: Roxana Florescu, publicat la data 31.08.2022
ÎNSCRIE-TE PENTRU A OBȚINE
10% WELCOME GIFT
LA ORICE COMANDĂ!