Spune DA sănătății. Principii ale unui stil de viață sănătos
Un corp sănătos este rezultatul unui stil de viaţă echilibrat. Elemente esențiale pentru o viață sănătoasă . Cu toții ne dorim o viață lungă și
fericită, însă stresul cotidian, grijile și nervozitatea sunt câțiva dintre factorii care ne afectează sănătatea. Sănătatea este doar într-o mică măsură o moștenire genetică, însă în cea mai mare parte ea depinde de regimul alimentar, mișcare, relaxare, gestionarea emoțiilor.
Un stil de viață reprezintă suma alegerilor pe care le facem zilnic, dar care au efecte pe termen lung sau scurt asupra stării de sănătate. De aceea este important ca stilul de viață să fie sănătos. Să vedem care sunt principiile care promovează un stil de viaţă sănătos:
Nutriția
Sunt la modă tot felul de programe de nutriție, însă pentru a avea o dietă sănătoasă, nu trebuie să ne privăm de ceva anume, ci să combinăm corect alimentele, să fim atenți la cantitatea și la calitatea acestora, să mâncăm 3 mese și 2 gustări pe zi, să bem cel puțin 1 litru de apă pe zi.
Este greșit să mâncăm doar crudități și să eliminăm mâncarea procesată termic (fiartă). Pentru a asigura o bună digestie, a elimina constipația și balonarea, este important să consumăm mâncare caldă.
A se reduce cantitatea de zahăr, care în urma digestiei generează aciditate, cauza multor boli (inflamații, gastrite etc).
Ar fi bine să sporim cantitatea zilnică de fructe, legume, nuci, semințe, care asigură necesarul de vitamine, minerale, acizi grași Omega, esențiali în menținerea sănătății.
Pâinea albă ar trebui înlocuită cu pâinea din făină integrală, deoarece acesta din urmă ne furnizează necesarul zilnic de fibre ce contribuie la sănătatea intestinelor.
Pe cât posibil ar trebui să consumăm alimente variate, bogate în proteine, grăsimi, carbohidrați, substanțe de care are nevoie organismul pentru a fi sănătos la nivel psihic, fizic, emoțional.
Activitatea fizică
Sportul influențează starea de fericire și de sănătate, în urma realizării exercițiilor fizice corpul secretă endorfine. Mersul pe jos nu numai că face piciorul frumos, dar ajută inima să funcționeze optim, elimină oboseala psihică, crește rezistența la boli.
Fie că optăm pentru un program de fitness, cardio, fie că facem pilates, înot, orice tip de sport este bun pentru sănătate dacă este practicat în mod regulat și moderat.
Somnul de calitate
Cel mai bun medicament este somnul. Poate că unii dintre noi am observat că animalele când sunt bolnave dorm foarte mult. De ce nu am copia acest tip de comportament pentru a avea o viață sănătoasă? Fiecare exces pe care îl facem la muncă, fiecare noapte pierdută scade coeficientul de rezistență la boli.
Relaxarea
Pentru a reduce din efectele nocive ale stresului asupra sănătății este important să menținem echilibrul între muncă și relaxare. În caz contrar, vom constata că în loc de starea de bine se instalează nervozitatea. Printre metodele cele mai bune de relaxare amintim plimbările în natură, masajul, tai chi, yoga.
Controlul gândurilor și al emoțiilor
Este important să ne urmărim gândurile și emoțiile. Nu este cel mai simplu lucru să le controlăm, însă putem face un efort să le identificăm și să ne gândim la opusul lor. De exemplu, dacă observăm că avem des gândul „sunt bolnav”, trebuie să repetăm în mod conștient, tot mai frecvent „sunt sănătos”. Dacă simțim ură față de o persoană, am putea să încercăm să-i transmitem iubire. Practica este cheia reușitei, de aceea nu trebuie să spunem „eu nu pot” ci „hai că pot”.
Autor: Maria Astra, publicat la data 25.07.2018
Taguri: dragoste
ÎNSCRIE-TE PENTRU A OBȚINE
10% WELCOME GIFT
LA ORICE COMANDĂ!