Merele – Vezi cu ce legume fac echipă bună în menținerea sănătății inimii
Merele sunt fructe pline de vitamine, minerale, enzime, fibre alimentare și alte substanțe cu efect antioxidant extrem de puternic. Pentru a beneficia pe deplin
de proprietățile merelor, ele trebuie mâncate crude, cu tot cu coajă. Pot fi consumate ca atare sau combinate în salate de crudități, făcând echipa bună cu diverse legume crude precum morcovi, țelină, varză albă și roșie, andive.
Deserturile cu mere pot fi „combinații” de cremă de castane, frișcă, brânză dulce, scorțișoară, rom, vanilie, frunze de mentă verde.
Valori nutriționale pentru 100 grame măr crud
Calorii: 48
Proteine: 0.3
Lipide: 0.1
Carbohidrați: 12.8
Fibre: 1.3
Beneficiile consumului de mere cu coajă
̶ previn cancerul, substanțele conținute în coaja acestora eliminând substanțele cu potențial mutagen și cancerigen; antioxidanții întăresc sistemul imunitar, contribuind la anihilarea unor cancerigeni precum fumul de țigară, noxele emise în atmosferă prin arderea hidrocarburilor, aditivii mutageni din hrană, etc.;
̶ ajută la slăbit (două - trei mere, consumate cu 15 minute înainte de masă), deoarece au puține calorii, au vitamine şi minerale și multe fibre, scad nivelul colesterolului, ajută digestia, sunt săţioase, taie pofta de dulce şi elimină toxinele;
̶ previn diabetul, grație polifenolilor din coajă care reglează secreția pancreasului, prevenind atât hiper, cât și hipo-glicemia;
̶ tratează diabetul, încetinind digestia hidraților de carbon (ceea ce nu va permite creșterea bruscă a glicemiei), scad rata absorbției glucozei din traiectul digestiv și stimulează celulele beta ale pancreasului să secrete mai multă insulină;
̶ scad colesterolul și trigliceridele mărite, fiind foarte bogate în fibre alimentare care ajută la reducerea nivelului colesterolului și al trigliceridelor din sânge;
̶ mențin sănătatea inimii prin polifenolii care previn solidificarea depunerilor de colesterol de pe pereții arterelor;
̶ vindecă constipația, datorită acizilor organici, enzimelor, zaharurilor complexe şi fibrelor conținute;
̶ tratează diareea prin fibrele care pot absorbi excesul de apă din scaun pentru a încetini activitatea din intestine;
̶ previn și ameliorează hemoroizii, fibrele prevenind încordarea intensă din timpul defecării;
̶ au efecte antiinflamatoare articulare, datorită fenolilor, acele substanțe care dau aroma merelor;
̶ mențin sănătatea oaselor și ajută în osteoporoză, datorită polifenolilor care stopează procesele de fragilizare a oaselor;
̶ protejează vederea, datorită vitaminei A care poate reduce riscul degenerării vederii odată cu înaintarea în vârstă.
Autor: Roxana Florescu, publicat la data 05.04.2022
ÎNSCRIE-TE PENTRU A OBȚINE
10% WELCOME GIFT
LA ORICE COMANDĂ!