Frunzele de macris– alimentul minune cu calorii negative
Măcrișul (Rumex acetosa) este o plantă cultivată pentru rădăcinile și frunzele sale, cele din urmă având un gust acrișor plăcut și răcoritor.
Acestea sunt folosite în salate sau în acrirea ciorbelor. Frunzele de măcriș au un mare conținut de fibre, dar și vitamine: A, B, C, K, E, H. Totodată, conțin uleiuri esențiale și acizi, precum și substanțe minerale: magneziu, calciu, fosfor și fier.
Se recomandă culegerea frunzelor tinere, lăstării cu frunze de un verde strălucitor, care conțin mai puțin acid oxalic (dăunător îndeosebi rinichilor).
Cea mai indicată este folosire frunzelor în stare crudă, sub formă de salate, eventual cu ouă fierte, avocado, ceapă, ardei gras, roșii.
Frunzele se prepară în același mod ca și spanacul sau ştevia, fiind potrivite pentru supe, borsuri, smoothie-uri, piureuri, sau pentru a asorta în special preparatele de miel.
Valori nutriționale pentru 100 grame măcriș
Calorii: 24
Proteine: 2.4
Lipide: 0.5
Carbohidrați: 2.3
Fibre: 0.5
Beneficiile consumului de măcriș
̶ previne bolile de inimă şi anumite tipuri de cancer, datorită conţinutului bogat în vitamina B9, vitamina C, provitamina A, potasiu, fier, calciu, magneziu, fibre, carbohidraţi, quercetin şi luteină, care îi conferă puternice proprietăţi antioxidante;
̶ previne hipertensiunea, reduce grăsimile din sânge și scade colesterolul ‘’rău’’, având un conținut ridicat în luteină, zeaxantină și carotidieni naturali;
̶ este considerat aliment cu calorii negative, accelerând producția unor enzime care ‘’ard’’ nu doar caloriile mâncării consumate, ci și alte calorii suplimentare prezente în sistemul de digestie;
̶ îmbunătățește funcțiile glandei tiroide și accelerează metabolismul, fiind indicat în hipotiroidie, grație conținutului de iod;
̶ luptă împotriva infecțiilor din organism și întărește imunitatea, fiind bogat în substanțe cu rol antibiotic;
̶ ameliorează astmul și bolile respiratorii (gripă, bronșită), având puternice proprietăți antialergice;
̶ previne și tratează anemia, fiind bogat în acid folic și în fier;
̶ reface ficatul, fiind indicat în regenerarea hepatică, precum și celor care suferă de ficat gras (steatoză hepatică);
̶ îmbunătățește vederea prin conținutul de vitamina A;
̶ joacă un rol important în procesul de reînnoire celulară și are un efect benefic asupra sistemului nervos, contribuind la o mai bună stăpânire a stării de stres, datorită vitaminelor B conținute;
̶ contribuie la eliminarea toxinelor din organism prin conținutul mare de fibre.
Autor: Roxana Florescu, publicat la data 20.12.2022
Taguri: uleiuri esentiale
ÎNSCRIE-TE PENTRU A OBȚINE
10% WELCOME GIFT
LA ORICE COMANDĂ!