Folosești conopida pentru gust, dar cu siguranță nu știai că are atâtea beneficii
Conopida (Brassica oleracea) este o legumă care se înrudește cu varza sau broccoli, și este folosită pentru gustul său plăcut și pentru aportul important de
nutrienți aduși organismului. Conopida are numeroase beneficii asupra organismului, în special dacă este consumată în stare crudă.
Consumată crudă, în salatele de crudități, alături de morcovi, de țelină, de pătrunjel, are maximul proprietăților terapeutice, Se condimentează cu cimbru, cu chimen și cu puțin piper negru, pentru a preveni deranjamentele intestinale.
Prepararea termică păstrează vitaminele și enzimele conopidei. Fiartă rapid (10 – 15 minute), conopida își păstrează o proporție impresionantă de vitamine și de alte substanțe cu acțiune terapeutică.
Se recomandă consumul de conopidă fiartă sau sub formă de salată, câte 300 g zilnic, măcar trei zile pe săptămână.
Valoare nutrițională pentru 100 grame conopidă crudă
Calorii: 25
Proteine: 2.4
Lipide: 0.1
Carbohidrați: 5.3
Fibre: 2.5
Valoare nutrițională pentru 100 grame conopidă fiartă
Calorii: 23
Proteine: 1.8
Lipide: 0.5
Carbohidrați: 4.1
Fibre: 2.5
Beneficiile consumului de conopidă
̶ previne cancerul prin bogăția de vitamine, enzime, minerale și alte substanțe cu efect antioxidant, citostatic sau stimulent al sistemului imunitar;
̶ scade riscul de infarct datorită alicinei, care previne formarea cheagurilor de sânge, împiedică oxidarea colesterolului pe artere și scade tensiunea arterială;
̶ previne bolile reumatice, fiind foarte bogată în vitamina C, considerată printre cei mai puternici agenți de prevenire a bolii reumatice;
̶ dezintoxică organismul prin enzimele (glutation transferază, glucuronozil transferază, etc.) cu proprietăți rare;
̶ adjuvant în colesterol și trigliceride mărite, întrucât unii compuși din conopidă împiedică transportul colesterolului cu densitate redusă (forma periculoasă a colesterolului) către vasele de sânge și către țesuturi;
̶ aliment în regimurile supraponderalilor, fiind săracă în calorii, bogată în fibre alimentare nedigerabile, în vitamine, în potasiu și în alte minerale necesare; crudă sau fiartă, aceasta dă o senzație durabilă de sațietate, și vine cu efecte de detoxifiere puternice;
̶ menține sănătatea sistemului osos: o porție de 300 g de conopidă fiartă sau crudă oferă aproape jumătate din necesarul zilnic de vitamina K; în plus, stopează procesele de dezasimilatie a calciului din oase și blochează osteoporoza;
̶ combate constipația prin fibrele solubile, adică substanțe nedigerabile, care se amestecă foarte bine cu materiile reziduale din intestin;
̶ adjuvant în hepatita de tip A, B, C, datorită sulforafanului care stimulează puternic producerea în organism a unor enzime care joacă rolul de detoxifiant al ficatului;
̶ este bună în sarcină prin conținutul bogat în acid folic (vitamina B9) și vitamina C, esențiale pentru foetus, în primele sale luni de formare; totodată, 2-3 porții de conopidă pe săptămână, mai ales în primul trimestru de sarcină, ajută la menținerea sănătății gravidei.
Autor: Roxana Florescu, publicat la data 27.02.2021
ÎNSCRIE-TE PENTRU A OBȚINE
10% WELCOME GIFT
LA ORICE COMANDĂ!