Elimină apa excesivă din organism. Tot ce nu știai despre frunzele de păpădie
Frunzele de păpădie (Taraxacum officinale) sunt printre primele verdețuri de primăvară cu efecte detoxifiante cu totul excepționale. Păpădia este o plantă
cu frunze lungi, crestate și cu flori galbene grupate în capitule. Este găsită pretutindeni, de la câmpie până în zona subalpină, prin locuri necultivate și pe marginile drumurilor.
Frunzele de păpădie abundă în fier, calciu, vitamina A, C și K, iar folosite în mod regulat în dietă, pot face minuni pentru sănătate. Din frunzele uscate se pot prepara ceaiuri (2 linguriţe de păpădie la 200 ml de apă). Se beau 3 căni de ceai pe zi.
Mod de consum
Frunzele se culeg în luna aprilie, înainte ca planta să înflorească, și se consumă proaspete, crude, cât mai fragede (au gust amărui), sub formă de salate, fierte în aburi sau ca ingredient în supe, ciorbe și sendvișuri, smoothie-uri (câteva frunze de păpădie, o mână de spanac, o mână de urzici, o banană, apă, miere, zeamă de la o jumătate de lămâie).
Cea mai recomandată varianta este cea sub formă de salată:
- frunzele crude se spală și se taie mărunt, se amestecă cu mărar și pătrunjel, se adaugă puțin ulei (presat la rece) și o jumătate de linguriță de oțet de mere organic.
- se lasă cinci minute, apoi se consumă fără nimic altceva (eventual doar cu o felie de pâine neagră).
Salata din frunze de păpădie se consumă de două - trei ori pe zi, la începutul meselor.
Valori nutriționale pentru 100 grame frunze de păpădie
Calorii: 44
Proteine: 2.7
Lipide: 0.3
Carbohidrați: 9.2
Fibre: 3.5
Beneficiile frunzelor de păpădie
̶ datorită substanţelor amare pe care le conţin, frunzele de păpădie detoxifică ficatul şi bila;
̶ inulina conținută este un excelent drenor al intestinului şi al ficatului, dar şi un hipoglicemiant redutabil;
̶ au efecte directe de scădere a glicemiei, favorizând o eliberare gradată a zaharurilor din alimente în sânge, ceea ce ajută la o stabilizare a glicemiei;
̶ stimulează producţia de bilă şi evacuarea sa din colecist, prevenind şi eliminând rapid crizele biliare;
̶ uşurează digestia, fiind utile persoanelor cu gastrită hipoacidă, dispepsie, sindrom de malabsorbţie;
̶ în hepatită, au efecte antiinflamatoare asupra ficatului, stimulând funcţia sa de filtrare a sângelui, favorizând reducerea sa în volum şi eliminând durerile la nivelul abdomenului;
̶ sunt un excelent diuretic, ajutând la eliminarea apei în exces din organism, reglând activitatea ficatului, favorizând scăderea în greutate, curățind și întărind pereții vaselor de vase şi scăzând în mod implicit tensiunea arterială;
̶ sunt bogate în calciu, esenţial în creşterea şi întărirea oaselor;
̶ au o cantitate bogată de fier, care păstrează sistemul imunitar sănătos și ajută organismul să producă energie.
Autor: Maria Poinescu, publicat la data 15.10.2022
ÎNSCRIE-TE PENTRU A OBȚINE
10% WELCOME GIFT
LA ORICE COMANDĂ!