Efectele nebănuite ale piperului asupra sănătății
Piperul, cea mai frecvent utilizată mirodenie, are, pe lângă valoarea sa culinară, calități terapeutice incontestabile. Acesta conţine substanţe active importante – piperină
(determină gustul picant), cavicină, ulei volatil, ulei gras, proteine - cu efecte benefice asupra sănătății. Boabele de piper, întregi sau măcinate, sunt folosite în combinațiile cele mai diverse, împreună cu alte condimente. Merg în aproape orice fel de mâncare sau chiar și în ciorbe sau iaurt.
Valori nutriționale pentru 100 grame boabe piper negru măcinat
Calorii: 255
Proteine: 11
Lipide: 3.3
Carbohidrați: 64.8
Fibre: 26.5
Beneficiile consumului de piper în mâncare
̶ ajută digestia prin mărirea secreției de acid clorhidric în stomac și prevenirea constipației, diareei, colicilor;
̶ ajută la slăbit prin dizolvarea celulelor grase și accelerarea arderilor metabolice;
̶ ajută la menținerea arterelor curate, eliminând excesul de colesterol de pe pereții acestora și contribuind astfel la reducerea aterosclerozei (răspunzătoare pentru atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale);
̶ este un bun antioxidant, reparând distrugerile cauzate în organism de radicalii liberi și prevenind astfel cancerul, bolile cardiovasculare și afecțiuni ale ficatului;
̶ este un bun antibacterian, ajutând organismul să lupte împotriva infecțiilor și stopând înmulțirea bacteriilor din tractul digestiv;
̶ este leac în hipotensiune, datorită efectelor hipertensoare puternice, de mare ajutor în zilelede iarnă;
̶ ȋmbunătățește biodisponibilitatea, făcând ca substanțele nutritive din alimente să fie mai disponibile și accesibile organismului;
̶ ajută în afecțiunile respiratorii, având proprietăți expectorante și puternic antiinflamatorii.
Autor: Roxana Florescu, publicat la data 14.12.2022
ÎNSCRIE-TE PENTRU A OBȚINE
10% WELCOME GIFT
LA ORICE COMANDĂ!