Efectele nebănuite ale consumului de lămâie asupra organismului
Lămâia este un fruct citric utilizat în scopuri culinare și non-culinare în întreaga lume, atât pentru suc, pulpă, cât și coajă. Are forma ovală, coajă galbenă, o pulpă divizată
în 8-10 segmente (cu semințe în fiecare segment) și gust acru intens. Lămâia este apreciată mai ales pentru efectele sale terapeutice, printre cele mai importante fiind cele de întărire a sistemului imunitar și de vindecare a bolilor stomacului.
Lămâile au un conținut redus de calorii, însă conțin o cantitate impresionantă de fibre și vitamina C. Efectele pozitive ale lămâii asupra sănătății se datorează, totodată, vitaminei B, fosforului, proteinelor și carbohidraților din compoziție.
Pentru că sunt foarte acre, lămâile nu se consumă ca atare, ci sub formă de limonadă, în sucuri, la băuturi, dulcețuri, siropuri, prăjituri, etc.
Valori nutriționale pentru 100 grame lămâie
Calorii: 29
Proteine: 1.1
Lipide: 0.3
Carbohidrați: 9.3
Fibre: 2.8
Beneficiile consumului de lămâie
̶ este bogată în fibre și vitamina C (rol antioxidant), protejând organismul de infecții, de îmbătrânirea celulară; luptă împotriva inflamațiilor, fortifică sistemul imunitar (stimulează producția și funtionarea leucocitelor), menține sănătatea ochilor;
̶ reglează pH-ul organismului, nutrienții din compoziția ei având rol alcalinizant, extrem de important pentru prevenirea bolilor;
̶ benefică pentru sistemul digestiv, prin rolul antibacterian care menține flora intestinală într-un echilibru; ajută la prevenirea și tratarea indigestiilor și constipațiilor;
̶ susține sănătatea sistemului renal, datorită conținutului de potasiu și acid citric, prin creșterea volului urinar și efectului diuretic;
̶ favorizează absorbția fierului, fiind o sursă importantă de vitamina C și acid citric care cresc absorbția acestuia din sursele alimentare;
̶ stimulează activitatea ficatului, favorizând producția unor enzime specific ce susțin acțiunea chimică și bioritmul acestui organ; totodată, ajută la fixarea oxigenului și a nivelului de calciu la nivel hepatic;
̶ îmbunătățește sănătatea inimii prin vitamina C și compușii fenolici cu efect antioxidant ce reduc depunerea plachetară pe vasele de sânge și formarea trombilor;
̶ ajută la scăderea în greutate datorită fibrelor care dau senzația de sațietate și naringinei ce reduce depunerile adipoase și dezvoltarea adipocitelor prin inhibarea unor proteine;
̶ previne cancerul prin compuși precum hesperidină și d-limonene, care s-au dovedit a deține proprietăți anti-canceroase.
Autor: Roxana Florescu, publicat la data 11.12.2024
ÎNSCRIE-TE PENTRU A OBȚINE
10% WELCOME GIFT
LA ORICE COMANDĂ!