Efectele miraculoase ale afinelor - cu siguranță nu știai că sunt atât de benefice
Afinele (Vaccinium myrtillus) sunt fructe mici, de culoarea albastru închis, specifice zonelor muntoase, bogate în antioxidanți care au puterea de a stimula
sistemul imunitar și previn apariția diverselor infecții. Antocianina, un pigment responsabil de culoarea albastră a afinelor, este un puternic antioxidant care transformă aceste fructe în superalimente, datorită multiplelor beneficii pe care le aduc sănătății. Fructele conțin: tanin, pectine, mirtilină, zaharuri, provitamina A, vitaminele E, F, PP și B (B1 și B2), acizi organici.
De asemenea, 300 g de afine asigură aproximativ 110% din necesarul de vitamina C al unui adult.
Valori nutriționale pentru 100 de grame afine
Calorii: 57
Proteine: 0.7
Lipide: 0.3
Carbohidrați: 14.5
Fibre: 2.4
Beneficiile consumului de afine
- protejează corpul împotriva radioactivității și reglează anumite procese imunitare;
- ajută la prevenirea îmbătrânirii sistemului nervos și la păstrarea unor funcții cognitive și motorii;
- ajută la menținerea sănătății vaselor de sânge din creier, prevenind tulburările cognitive;
- previn degenerescența maculară prin conținutul mare de pigmenți și de vitamine, în special vitamina C;
- împiedică apariția mutațiilor și malignizarea celulelor din organism, grație acidului elagic;
- previn și tratează bolile reumatice, prin conținutul bogat de vitamina C și pigmenți;
- împiedică depunerea colesterolului și trigliceridelor pe artere;
- previn boala coronariană și infarctul miocardic, grație resveratrolului;
- sunt un excelent stimulent al memoriei, grație pigmentilor care dau culoare albastru-închis afinelor;
- protejează ochii de boli, măresc acuitatea vederii pe timp de noapte;
- ajută la reducerea nivelului colesterolului și al trigliceridelor din sânge, prin fibrele conținute;
- stopează formarea varicelor și a hemoroizilor, grație substanțelor antioxidante din afine;
- ajută la rărirea până la eliminare a crizelor de gută, eliminând sărurile acidului uric din țesuturi;
- accelerează tranzitul intestinal, tratând constipația (300 g în fiecare zi, dimineața, pe stomacul gol);
- tratează diareea (minimum 10 g afine uscate, zilnic);
- cresc rezistența organismului la accesele de febră;
- stabilizează valorile glicemiei și previn bolile cardiovasculare;
- previn îmbătrânirea prematură a organismului;
- asigură necesarul de vitamina C, fiind recomandate în alergii, astm, viroze respiratorii, afecțiuni însoțite de febră și de inflamație, în general.
Autor: Roxana Florescu, publicat la data 17.03.2020
ÎNSCRIE-TE PENTRU A OBȚINE
10% WELCOME GIFT
LA ORICE COMANDĂ!