Descoperă proprietățile miraculoase are busuiocului
Busuiocul (denumirea științifică: Ocimum basilicum) este o plantă anuală de mici dimensiuni, agreată de gurmanzi și renumită pentru proprietățile sale terapeutice. Are tulpini ramificate de
la bază, frunze ovale, opuse, flori albe, albe-rozalii, așezate în inflorescențe. Busuiocul este bogat în magneziu, fosfor, fier, calciu, vitamina A, grupul vitaminic B, uleiuri volatile.
În bucătărie, busuiocul este un condiment foarte apreciat. Se folosește proaspăt sau uscat, în sosurile albe sau de tomate, pentru pizza, paste, salate și nu numai.
În salate, busuiocul se combină foarte bine cu frunze de pătrunjel, de mentă, cu roșii tăiate mărunt și cu frunze de salată verde. În cazul mâncărurilor preparate termic, adăugarea busuiocului se face de obicei la finalul preparării, pentru a nu i se compromite aroma.
Valori nutritive pentru 100 grame busuioc proaspăt (verde)
Calorii: 27
Proteine: 2.5
Lipide: 0.6
Carbohidrați: 4.3
Fibre: 3.9
Valori nutritive pentru 100 grame busuioc uscat
Calorii: 251
Proteine: 14.4
Lipide: 4
Carbohidrați: 61
Fibre: 40.5
Beneficiile busuiocului
- principiile active din busuioc ajută la o mai bună oxigenare celulară, alungând stresul;
- tonifică sistemul nervos, are acțiune antidepresivă și alungă oboseala cronică;
- elimină durerile de cap prin ȋmbunătățirea circulației cerebrale, deblocarea colecistului și a tranzitului intestinal;
- are efecte antivirale, prevenind complicațiile gripei, reduce stările de disconfort din timpul bolii;
- are efecte antiinflamatoare articulare puternice, reducând durerea și rigiditatea articulară;
- acționează la nivelul papilelor gustative și al sistemului nervos central, eliminând stările de greață;
- acționează direct asupra celulelor hepatice, crescând viteza de metabolizare a toxinelor;
- are efecte antibiotice, antimicotice și antivirale, prevenind complicațiile infecțiilor reno-urinare;
- are efect antioxidant, inhibând oxidarea colesterolului ‘„rău’’, prevenind bolile de inimă și arteroscleroza;
- proprietățile sale antimicrobiene fac din busuioc un antibiotic eficient;
- reduce inflamația în corp, inhibând eliberarea de citokine proinflamatoare;
- acționează la nivel celular, împotriva procesului de îmbătrânire a organismului.
Autor: Roxana Florescu, publicat la data 04.07.2019
ÎNSCRIE-TE PENTRU A OBȚINE
10% WELCOME GIFT
LA ORICE COMANDĂ!