Beneficiile nebănuite ale cepei. Câte calorii are și cum ne ajută dacă o consumăm
Ceapa, una din cele mai des întâlnite legume, a fost folosită de secole de către oameni, inclusiv în scopuri medicinale. Calitățile culinare ale cepei sunt
bine cunoscute, ea fiind frecvent utilizată și în tratamente naturiste. Conține uleiuri eterice foarte mirositoare, este bogată în fibre, potasiu, fier, vitaminele A, B, C, și mai conține crom.
Ceapa roșie este mai bogată în substanțe nutritive decât cea albă. Conține toată grupa de vitamine B, vitamina C, fosfor, sodiu, magneziu, zinc, fier, acid folic și biotină.
Valoare nutrițională pentru 100 grame ceapă:
Calorii: 42
Proteine: 0.9
Lipide: 0.1
Carbohidrați: 10.1
Fibre: 1.4
Beneficiile consumului de ceapă:
̶ previne cancerul, având capacitatea de a acumula seleniu din sol, o substanță protectoare;
̶ previne îmbătrânirea prematură, prin neutralizarea radicalilor liberi de către substanțele antioxidante;
̶ tratează tulburările de memorie, (câte 80 g/zi), având efecte neuroprotectoare;
̶ alungă depresia, stimulând activitatea sistemului nervos central (2-4 linguri de suc, dimineața și seara);
̶ oprește tusea, eliminând secrețiile de pe arborele bronșic (2-3 căni ceai călduț de ceapă, cu miere);
̶ este o sursă bogată de fier, prevenind anemia;
̶ are un rol important în eliminarea excesului de lichide;
̶ conține fibre și potasiu, cu rol în echilibrul electrolitic al organismului;
̶ vitamina B ajută metabolismul, sistemul imunitar și nervos, pielea și mușchii;
̶ vitamina C crește rezistenţa sistemului imunitar;
̶ este un antibiotic natural ce ajută organismul să lupte împotriva stafilococilor;
̶ cromul ajută în diabet, scăzând nivelul de insulină din organism şi crescând toleranţa la glucoză;
̶ protejează inima, prin antocianinele și flavonolii (quercitina) din compoziție.
Autor: Roxana Florescu, publicat la data 09.05.2020
ÎNSCRIE-TE PENTRU A OBȚINE
10% WELCOME GIFT
LA ORICE COMANDĂ!