Sfaturi pentru a găti cele mai bune legume la cuptor
:contrast(5):quality(50)/https://www.zodiacool.ro/uploads/blog/legume-la-cuptor-1875.jpg)
Legumele la cuptor se numără printre cele mai recomandate preparate, îndeosebi în lunile reci. Ele sunt sănătoase, delicioase și pot însoți cu succes multe
feluri de mâncare. Gătite corect, legumele la cuptor sunt un aperitiv delicios, lipsit de grăsimi nesănătoase, ce poate deveni chiar și mâncarea preferată a copiilor. Însă pentru a obține cele mai apetisante legume, ele trebuie gătite cu atenție, după câțiva pași simpli și totodată importanți. Încinge cuptorul: Pentru a se rumeni și carameliza, majoritatea legumelor au nevoie de o temperatură ridicată.
Încinge cuptorul la 200-230 grade
Folosește tava potrivită
Nu folosi o tavă foarte groasă și foarte adâncă. Astfel, apa din legume nu se va evapora.
Pregătește legumele
Spală bine legumele și apoi tamponează-le cu un prosop de hârtie, pentru a elimina excesul de apă. Taie legumele la aceleași dimensiuni, pentru a se găti uniform (cu cât mai mici, cu atât mai bine).
Nu pune toate legumele la un loc
Chiar dacă sunt tăiate la aceleași dimensiuni (nu mai mari de 5 cm), legumele au timpi diferiți de gătire. Evita așadar să folosești legumele mai tari (cartofi) cu cele mai rapid de gătit (sparanghel, roșii, dovlecei, etc).
Nu aglomera tava
Pentru a se coace bine și pentru a rămâne crocante, legumele au nevoie de suficient spațiu. Dacă vei pune prea multe, ele vor avea consistența celor gătite la abur. Întinde-le pe o tavă tapetată cu foaie de copt, pe un singur rând/strat.
Nu folosi mult ulei
Amestecă legume le cu puțin ulei într-un bol. Poți picura ulei și direct pe legume, în tavă, însă riști să ȋl consumi inutil, iar acestea să prindă aromă de afumat din cauza hârtiei de copt. Folosește 1 lingură de ulei (de măsline, de semințe de susan, de arahide ori de floarea-soarelui) la 450 grame de legume.
Asezonează legumele
Întrucât legumele au nevoie de un plus de gust, folosește ierburi, condimente (cimbru, rozmarin), sare, piper. Poți opta și pentru un mix de miere de albine și sirop de arțar.
La jumătatea timpului, agită ușor tava, pentru a amesteca legumele. Legumele sunt gata când au un înveliș crocant, iar în interior sunt moi. Le poți verifica foarte ușor, cu un cuțit sau cu o furculiță.
Autor: Andreea Inea, publicat la data 15.01.2020
ÎNSCRIE-TE PENTRU A OBȚINE
10% WELCOME GIFT
LA ORICE COMANDĂ!