Delicioasa budincă de orez caramelizată
Pentru zilele când poftim la ceva dulce, budinca cu orez caramelizată ne transpune în lumea copilăriei. Ingrediente pentru budinca de orez: 650 ml lapte, 100 gr
orez cu bob rotund, 60 gr zahăr (50 gr zahar tos + 10 gr zahar vanilinat), 1 linguriță de unt gras, 1 lingură brandy sau rom. Ingrediente pentru sosul caramel: 2 linguri cu vârf zahăr, 1 linguriță suc de lămâie, 1 linguriță unt. Mod de preparare: Se pune într-o oală la fiert laptele cu orezul și sarea. Se fierbe la foc mic amestecând când și când, până ce orezul e fiert complet și laptele e absorbit.
Orezul trebuie să fie în acest moment cremos.
Adăugați untul, brandy și zahărul și amestecați până se dizolvă.
Într-o tigaie mică topiți zahărul la foc mic până capătă culoare frumoasă de caramel. Trageți tigaia de pe foc și adăugați cu grijă sucul de lămâie și untul, amestecați de la margine către centru cu o lingură cu coada lungă, pentru a nu vă stropi.
Imediat tapetați cu caramel o tavă îngustă cu capacitatea cam de 300 ml (sau se pot folosi 3 forme rotunde a câte 100 ml fiecare). Se distribuie uniform caramelul pe marginea formei, de jur împrejur și apoi pe fund.
Peste caramel, umpleți forma cu budincă de orez.
Puneți forma într-un vas termorezistent. Adăugați în vas apă fiartă cât să ajungă până la jumătatea formei.
Dați vasul la cuptor, la 180°C, timp de 20 minute.
Scoateți forma din vasul cu apă și treceți cu un cuțit pe margine. Răsturnați budinca pe un platou sau în boluri de sticlă (în cazul în care ați folosit forme rotunde).
Budinca se poate servi caldă sau rece și se poate garnisi cu praf de scorțișoară.
Sursa articol: e-retete.ro
Autor: Andreea Inea, publicat la data 29.05.2018
ÎNSCRIE-TE PENTRU A OBȚINE
10% WELCOME GIFT
LA ORICE COMANDĂ!