Amenajarea bucatariei in stil Feng Shui: Reguli si sfaturi
Este diferită bucătăria tradițională față de cea amenajată în stil feng shui? Poate nu știai, dar…
Cuprins:
- Ce înseamnă Feng Shui
- Cum amenajezi o bucătarie în stil Feng Shui
- Reguli de amenajare a unei bucătării în stil Feng Shui
- Alegerea culorilor
- Forme regulate, colțuri rotunjite
- Poziționarea bucătăriei
- Separarea elementelor de foc de cele de apa
- Dispunerea utilităților
- Pardoseala în Feng Shui
- Organizarea unei bucătării în stil Feng Shui
- Sfaturi pentru protejarea energiei pozitive Chi
bucătăria feng shui nu mai este locul în care doar gătim mâncarea și atât. Bucătăria este locul în care putem servi masa sau putem socializa cu invitații pe care îi avem în locuință.
Ce înseamnă Feng Shui
Și totuși, ce înseamnă stil feng shui?
Feng Shui este originar din China, iar numele mot-a-mot semnifică Vânt și Apă. În cultura chineză Vântul domol și apa lină aduc prosperitate și abundență. Acesta studiază arta energiei care ne înconjoară și care are denumirea de Chi.
Această artă are la bază cinci elemente, și anume : Focul, pământul, apa, metalul și lemnul. Ca și esență, această artă ne învață să trăim în comuniune cu natura, pentru a echilibra cursul natural al energiei.
Prin folosirea acestor elemente și transpunerea energiei, realizăm o punte între materialism și spiritualitate.
Cum amenajezi o bucătarie în stil Feng Shui
Pentru a avea o bucătărie în stil feng shui trebuie să ținem cont de elementele principale ale acestei arte, respectiv apă, pământ, foc, lemn și metal și bineînțeles de punctele cardinale.
Trebuie să ținem cont de 5 lucruri în amenajarea bucătăriei.
Reguli de amenajare a unei bucătării în stil Feng Shui
Bucătăria feng shui, în principiu se construiește în spatele casei, deoarece potrivit maeștrilor feng shui, dacă bucătăria este în spațiu deschis, fluxul de energii se va amesteca cu energiile din celelalte camere.
Bucătăria nu va trebui să fie în apropierea ușii principale, deoarece mâncarea simbolizează prospețimea și bogăția. Cum ușa principală simbolizează incertitudine și lăcomie, este mai mult decât necesar să nu avem bucătăria prin apropierea intrării în casă.
Zona de servit masa nu poate fi amenajată în apropriere cu baia, simbol al apei, deoarece pot avea o influență negativă asupra mâncării.
Piesele de mobilier ascuțite semnifică conflict deschis și pierderi materiale, de aceea este benefic să optăm pentru piese de mobilier rotunde.
Paleta de culori a bucătăriei nu trebuie să conțină cele cinci elemente. Maeștrii feng shui ne recomandă culorile calde, precum: galben, portocaliu, alb, argintiu, verde.
Alegerea culorilor
La amenjarea bucătăriei, când suntem la stadiul de alegere a culorilor, benefic ar fi să ținem cont de octogonul locurilor feng shui.
- Punctul estic – zona naturii și nu putem folosi electrocasnice sau materiale cu finisaje metalizate;
- Punctul sudic – zona focului, recomandat este să nu folosim negru. Pereții să fie în aceiași culoare, de preferat galben deoarece această culoare este asociată focului.
Forme regulate, colțuri rotunjite
Formele neregulate de mobilier împiedică fluxul energiei, de aceea benefic ar fi să alegem forme regulate de mobilier
Poziționarea bucătăriei
Întotdeauna, bucătăria feng shui trebuie să fie în partea de sud a construcției deoarece, potrivit maeștrilor feng shui, sudul este reprezentativ elementului foc. Acest element fiind primordial pentru realizarea mâncării.
Sudul simbolizează prosperitatea și abundența. De evitat, este construcția sau amenajarea acesteia în partea nordului. Nordul este reprezentantul elementului apă.
Dacă veți amenaja bucătăria în nord prosperitatea și abundența se va scurge din casă precum apa.
Separarea elementelor de foc de cele de apa
Practicanții feng shui ne recomandă să amenajăm elementele de foc ( aragaz, cuptor) în zona sud vestică, deoarece este zona naturii.
Aragazul și cuptorul trebuie amenajate în părți total diferite de chiuvetă, frigider, pentru că se resping.
Dispunerea utilităților
Într-o bucătărie Feng Shui toate electrocasnicele, aparatele de gătit, până și spoturile trebuie să funcționeze la cote maxime. Dacă dețineți aparate de gătit stricate, fie le reparați, fie le înlocuiți. Nici mobilierul sau farfuriile ciobite nu se trec cu vederea, trebuie înlocuite pentru a crea armonia necesară în Feng Shui.
Pardoseala în Feng Shui
Cele mai indicate culori ale pardoselii trebuie să fie neutre și calde, deoarece atrag energiile pozitive.
Organizarea unei bucătării în stil Feng Shui
- Organizarea bucătăriei în stil Feng Shui trebuie gândită până la cele mai mici detalii. Dacă nu mai puteți alege poziționarea bucătăriei în planul construcției, veți putea compensa prin influențarea energiei pozitive cu ajutorul practicilor Taoiste.
- Alegeți locația plitei și a cuptorului care este elementul central al oricărei bucătării și care simbolizează prosperitatea și bunăstarea.
- Alte soluții de organizarea a unei bucătarii în stilul Feng Shui sunt:
- Nu amplasați cuptorul în partea opusa intrarii deoarece va fi vizibil imediat de când intrați în cameră, iar acesta nu este un semn pozitiv. În schimb, dacă nu mai puteți reamenaja camera, încercați să folosiți o oglindă pentru a dirija fluxul de energie în directia ideală;
- Scările nu trebuie așezate în partea opusă aragazului sau plitei;
- Nu asezați plita sub fereastra deoarece căldura de la foc se va evapora rapid, la fel ca și bunăstarea familiei;
- În bucătărie vor trebui să fie prezente și celelalte elemente primordiale ale acestui stil: un blat de lemn pentru masa care reprezintă natura, placi ceramice pe podea și pe pereți și ghivece cu flori care reprezintă pământul, electrocasnice cu finisaje metalizate care reprezintă metalul.
Sfaturi pentru protejarea energiei pozitive Chi
Dacă bucătăria este situată în partea nordică a casei, în apropierea intrării principale sau lângă o baie veți putea să protejați energia Chi prin:
Oamenii au început să fie mult mai atenți atunci când vine vorba de bunăstarea casei, armonia dintre membrii familiei și arta feng shui.
Tu ai bucătăria amenajată în stil feng shui?
Autor: Maria Astra, publicat la data 03.11.2022
Taguri: prosperitate, casa
ÎNSCRIE-TE PENTRU A OBȚINE
10% WELCOME GIFT
LA ORICE COMANDĂ!