Sfântul Dumitru – de ce se face Focul lui Sânmedru și ce rugăciune se spune
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Dumitru, dar și semnificația acestora . Pe 26 Octombrie va fi sărbătoarea Sfântului Dumitru, numit în popor și Sânmedru
ocrotitorul iernii pastorale. Sărbătoarea este încununată cu multe tradiții și obiceiuri, dar la fel de important este și ajunul acesteia.
Unul dintre cele mai spectaculoase obiceiuri este în ajun de Sânmetru, noaptea aprinzându-se focuri pe dealuri și în curți, peste care sar tinerii pentru a se căsători cu aleasa inimii, adulții pentru a fi feriți de necazuri și copiii pentru a fi sănătoși.
Femeile împart struguri, prune, nuci, covrigi și pâine celor care au curajul să sară peste foc. Simbolistic, focul alungă spiritele rele, dar îi sunt atribuite și puteri roditoare, motiv pentru care cenușa este împrăștiată în grădini, după ce se stinge.
Rugăciune către Sfântul Dumitru
Mare mucenice Dimitrie, izvorâtorule de mir, cel care ai ruşinat păgânătatea, plecându-ne genunchii înaintea ta, ne rugăm ţie cu umilinţă: Tu, cel care stai înaintea lui Hristos, vindecă-ne prin rugăciunea ta de patimile sufleteşti şi trupeşti care ne apasă! Luminează-ne sufletele moleşite de păcate, tu, cel care te-ai luptat cu tăria Duhului pentru adeverirea credinţei adevărate! Fereşte-ne, sfinte, prin iubitoarea ta mijlocire, de orice întâmplări rele: de boli, de neputinţe, de potop, de foc, de cutremur, de vrajbă, de lipsuri, de războiul dintre noi, de vrăjmaşii văzuţi şi de cei nevăzuţi şi de toate primejdiile, ca să ne învrednicim şi noi, păcătoşii, în veacul ce va să fie, ca împreună cu tine şi cu toţi sfinţii, să-L slăvim cu bucurie pe Dumnezeu şi să devenim părtaşi vieţii veşnice. Amin!
Autor: Andreea Inea, publicat la data 25.10.2018
Taguri: dragoste
ÎNSCRIE-TE PENTRU A OBȚINE
10% WELCOME GIFT
LA ORICE COMANDĂ!