Cum să pui gândurile negative pe mute și să dai volumul mai tare pozitivismului
Scopul vocii interioare este să vă mențină în zona de siguranță și să vă protejați de eventuale leziuni emoționale. „Când nu există niciun dușman
înăuntru, inamicul din afară nu ne poate face rău” spune un vechi proverb african.
Ați auzit vreodată o voce interioară care să vă spună lucruri de genul „Nu cred că o pot face”, „Ce se întâmplă dacă nu reușesc?”, „Nu sunt atât de inteligent”, „Nu o voi avea niciodată” , „Este prea greu pentru mine”, „Acest lucru este prea mult pentru mine, nu merit asta”, „Este imposibil” sau „Este prea bun pentru a fi adevărat”?
Dacă da, aflați că aceasta a fost vocea Criticului vostru, pe care este firesc să-l avem. Scopul acestei voci este să vă mențină în zona de siguranță și să vă protejați de eventuale leziuni emoționale cum ar fi judecarea, respingerea, vina sau rușinea. Este o rezistență internă la schimbare și la necunoscut, dar și cea care ne pune piedici în fața îndeplinirii visurilor.
Iată 3 pași pentru a nu vă mai autosabota.
1. Recunoașteți comportamentul vostru de autosabotaj
Putem schimba doar lucrurile pe care le știm. Fiți atenți la gândurile voastre și monitorizați-vă gândirea negativă. De fiecare dată când auziți vocea Criticului interior, opriți-vă pentru o clipă și întrebați-vă: Ce gândesc acum? Cum mă ajută acest gând?
2. Nu confundați aceste gânduri cu realitatea
În viață, există situații în care nu avem ceea ce este necesar pentru a obține ce ne dorim. De exemplu: mi-ar fi plăcut să devin balerină, dar trupul nu mi-a permis. Uneori, realitatea este că trebuie să dobândim noi abilități și experiențe. Atunci când construim un plan de acțiune prin stabilirea de noi obiective, acesta devine mai aproape de realitate. Dar dacă începeți să vă spuneți că va fi greu sau chiar imposibil înainte de a încerca, trebuie să știți că nu este vorba despre adevăratul vostru sentiment, ci este doar frica de schimbare.
3. Faceți pace cu acest Critic intern
Alegeți compasiunea pentru propria persoană în cazul Criticului. Amintiți-vă că are o intenție bună: să vă protejeze de a fi răniți.
Încercați acest exercițiu distractiv și simplu: Imaginați-vă că acest critic al vostru este un personaj și chiar dați-i un nume. Spuneți ceva de genul: „Apreciez că mi-ai venit în minte, încercând să mă protejezi. Dar am de gând să încerc asta oricum și voi vedea ce se întâmplă!”
Autor: Maria Poinescu, publicat la data 30.11.2018
ÎNSCRIE-TE PENTRU A OBȚINE
10% WELCOME GIFT
LA ORICE COMANDĂ!